Hallå där: Timo Kloft ska sätta över 15 000 plantor på 24 timmar

SLA-medlemmen ska försöka slå världsrekord i skogsplantering

Timo Kloft på Timos BokSkog AB utanför Östersund har jobbat med skogsplantering i många år och satt oräkneliga plantor i marken. Förra året satte han 17 344 plantor inom loppet av 24 timmar, dessvärre utan vittnen. Det ska det bli ändring på i morgon då han ska försöka få en plats i Guinness rekordbok. Nuvarande rekord är 15 170 plantor rödtall som sattes av kanadensaren Ken Chaplin 2001. 

Rekordförsöket var planerat till den första juli men på grund av vädret tidigarelade Timo försöket.

- Jag hade egentligen planerat för lördag men nu säger väderprognoserna att vädret ser dåligt ut då så vi flyttade försöket till onsdag från kl. 7:00 till torsdag morgon kl. 7:00. Jag är ganska beroende av vädret. Det får inte regna och inte vara mulet heller eftersom dagsljuset då inte räcker till på natten.

Hur laddar man egentligen upp inför ett världsrekordförsök i plantsättning?   

- It's all just a state of mind. Jag ska försöka fokusera så mycket som möjligt. Jag sätter redan nu många många plant fem dagar i veckan sedan maj så jag är laddad hela tiden och i jättebra form.

Du kommer alltså plantera under 24 timmar nonstop utan sömn. Hur hinner du med att äta och vad är bra plantsättningsmat? 

- Jag tar 10 minuters paus då och då och har min kompis och kostrådgivare på plats som försörjer mig med mycket nyttig men inte för tung mat. Dinkelmüsli med frukt och nötter samt smoothies på groddar och frukt.

Har du några andra spännande rekordförsök på gång? 

- Nej, det här räcker långt!

Rekordförsöket går av stapeln i Björksele i Lycksele kommun imorgon. Vi kommer givetvis rapportera om resultatet. 

SLA önskar Timo lycka till och hoppas på att han får en plats i Guinness rekordbok!