”Medlemskapet en billig försäkring"

Hans-Åke äger och driver skogsmaskinföretaget Verest
Foto: Ingela Bendrot

- Som arbetsgivare är det mycket att hålla reda på. Ett medlemskap i SLA är en billig försäkring för arbetsgivare som vill göra rätt, säger Hans-Åke Karlsson, VD på Verest AB.

- De frågor som är svåra för oss företag är lätta för SLA, fortsätter han.

Skogsentreprenörsföretaget Verest, som ligger utanför Kalmar, har tolv anställda. Det är ett klassiskt familjeföretag. Hans-Åkes fru och bror är också engagerade i verksamheten.

Risker med anställda

Skogen är konjunkturkänslig och det kan vara svårt att förutse efterfrågan. Att anställa är förenat med ekonomiska risker. Arbetskostnaderna är företagets största utgift, och en felrekrytering kan bli dyr, förklarar Hans-Åke.

- Jag har varit engagerad i SLA länge och ser hur viktigt det är att vara med i en arbetsgivarorganisation. De företag som bara har hängavtal står utan hjälp när det hettar till. Jag vet fall där arbetsgivaren vänt sig till facket för att få reda på vad som gäller. Men fackets roll är ju att ta vara på de anställdas rättigheter, inte att försvara våra. Det kan stå företaget dyrt.

SLA ett bollplank

- För mig är SLA ett viktigt bollplank. Det dyker alltid upp knepiga situationer och då kan jag snabbt få klara besked. Som arbetsgivare vill man göra rätt och inte betala för lite, men vi har inte heller råd att betala för mycket. SLA hjälper till att balansera, säger Hans-Åke Karlsson.